Тръпка от Маги Стийвотър

КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „ВЪЛЦИТЕ ОТ МЪРСИ ФОЛС“ 

Рейтинг:  2.5star

Както се вижда, продължавам със зимните книжки. „Тръпка“ на Маги Стийвотър, която е първата книга от трилогията „Вълците от Мърси Фолс“(следват „Копнеж“ и „Завинаги“), си я купих преди две години, когато бях в България на намаление и адски се зарадвах, когато я видях на щанда, над който стоеше „намаление“ с удебелени букви. Очаквах много от нея, поради всичките позитивни коментари и отзиви, които бях видяла. Но за мое съжаление останах мъъничко разочарована. Този път ще говоря не за вампири и ангели, а за върколаци. Забeлежителна е популярността на трилогията и бързият й успех. През август 2009г. след издаването си директно „Тръпка“ влиза в списъка с най-продавани YA книги на Amazon, New York Times & Publishers Weekly Best Books и правата за нея са продадени в над 30 държави, компанията Unique Features дори се е заловила да прави филм по книгата.

Голямата невъзможна любов между Сам й Грейс, макар и толкова нежна и мила, не беше описана така, че да успееш да я почувстваш. Много недоразвити описания и от части несмислени действия. Обикновено почти във всяка една книга има поне един момент, който да ме накара да си глътна езика или стомахът ми да стане на топка, изобщо да усетя трепет в цялото тяло. Но докато четох книгата, такова нещо не се случи. Цялата тема беше концентрирана единствено върху двамата главни герои- Сам и Грейс. Смятам, че огромната липса на конкретни описания на града, на училището на Грейс, на семействата им, на приятелите ме отблъсна от книгата. Всъщност, дори те не са добре изразени.

Колко ли трудно е било на авторката да пише и от двете гледни точки. Би трябвало да различаваш двамата геори и дори без имената да бъдат споменени, да можеш да ги различиш. Но как, когато и момчето и момичето имат еднакви мисли и говорят по един и същи начин. При тази случай, диалозите, които те водят помежду си изглеждат като бързо наизустени реплики за някоя театрална постановка. А и тинейджърите в днешно време не говорят така, както прочетох някъде „то е виждането на възрастен човек как си говорят младежите сега“.

Но странно защо- не ме дразни и бих прочела останалите книги. Защото ако игнорирам всичкото, което изредих до сега, сюжетът ми приятен и бих искала да разбера какво следва. Със сигурност, ще  се постарая да напиша и ревю по останалите книги, след като  ги дочета. А също така мистиката и митологията, които така обожавам са на лице безспорно и трилогията я препоръчвам на всеки тийнейджър, който е страстен фен на ърбан фентъзи книгите.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s