13 причини защо от Джей Ашър

3cf4259163urn-jpg-206-307-cc-dri-aiz4tsgxiea1d800vgc

Рейтинг: 3star

За корицата няма какво да кажа, мисля, че е ясно колко сполучлива и грабваща окото е. Мнението ми е това- харесвам книгата. Но не мога да кажа нищо повече, харесвам я, това е. Безкрайно тъжна, но същевременно и толкова приятна за четене е. Със своята книга с интересна тематика, Джей Ашър отправя сигурно послание към читателите за огромното влияние, което всеки има върху живота на хората, с които общува. Възможно е само да ни се струва, че на този, когото сме накърнили не му пука, но не можем всъщност да знаем всичко. Не можем да уловим болката, защото е невидима за нашите очи. „13 причини защо“ засяга доста актуални теми за агресията сред подрастващите, както и за интернет тормоза и мобилните връзки. Посланието на книгата е за отговорността, която тийнейджърите трябва да носят за действията и поведенията си, спрямо другите около тях. Начинът на писане на автора е лек, без излишни писания.

Действието се развива в рамките на вероятно 16-17 часа, през които главният герой- Клей изслушва касетите, адресирани до него от първата му и невинно тайна любов, която се самоубива две седмици по-рано- Хана Бейкър. Касетите всъщност са адресирани до 13 човека от нейното обкръжение, задачата е да изслушат и да ги предадат на следващият в списъка. Интересното е (внимание: спойлери!), че в крайна сметка се оказва, че Клей не е сред виновните за потресаващият край.
Тийнейджърите обичат да забъркват интриги и да се филмират, това е напълно ясно. Но на никой не му хрумва, че може да се стигне до нещо толкова болезнено и ужасно. Колкото и да харесвам логиката на Хана, колкото и  да е права да обвинява наранилите я с „егоистични копеленца“, тя самата също се държи като такава, предавайки се толкова лесно и слабо. Няма да те похваля, Хана. Очаквала е единствено някой да забележи какво се кани да направи и да й подаде ръка с думите „Това не е решението“ и след като такъв човек така и не е излязъл, тя е предприела маркираните мерки и се е стигнало именно до смъртта. Избрала е хапчета, пред ножа или въжето, защото както сама казва е предпочела спокойното заспиване. В тази книга главната тема не е смъртта, а как то бива детайлно планирано и как въпреки желанието си за живеене, Хана остава все по-разочарована и клони към мисълта да сложи край на всичко. А главният подтекст според мен е предателството.
А ако се налага да говоря за Клей.. Ах, ти шибан глупако, играещ ролята на добро момче.
Краят е отворен, което доста ме натъжи, имайки предвид, че силно копнеех да видя промяната в държането на тези, които вече бяха изслушали касетите и знаеха причините за самоубийството на Хана. Добрата новина е, че скоро ще има и филм по книгата, за което доста се радвам, но почти съм убедена, че ще бъде епична пародия, ако видя Селена Гомез в ролята на Хана. Даже, без никакво преувеличение ако видя Гомез в главни роли и аз ще започна да планирам своето самоубийство.

2 thoughts on “13 причини защо от Джей Ашър

Вашият коментар