Ти срещу мен от Джени Даунам

6b1955eaaeurn-jpg-211-320-cc-dri-23z82izuiea1v5y7art

Рейтинг: 3star

Прочетох романа за доста кратко време и първото нещо, което ми направи силно впечатление бе това колко пресилено се влюбих в главният герой Майки, при положение, че той всъщност е ‘доброто момче’. Очарована и впечатлена съм от сюжета, но вероятно превода (не смея да кажа „начинът на писане на авторката“) сваля красиво окаченото перде. Резюмето на книгата е следното: Ако някой нарани сестра ти и ти си истински мъж, няма ли да искаш да отмъстиш? Ако брат ти е обвинен в ужасно престъпление, но твърди, че е невинен, няма ли да му повярваш? Светът на Майки започва да се разпада, когато сестра му казва, че е изнасилена. Животът на Ели се превръща в ад, когато срещу нейния брат е повдгинато обвинение в изнасилване.

Звучи така сякаш ще ти потрябват пакет носни кърпички по време на четеното, нали? Да ви успокоя до сълзи няма да се стигне, но книгата сериозно ще ви накара да почувствате хаос от екстравагантни емоции като яд, съжаление, отново яд, раздразнение и копнеж. Ако трябва да го караме направо, сюжетът включва: по-малката сестра на Майки е изнасилена от по-големият брат на Ели, които обаче силно страдат и меко казано жадуват за отмъщения, а накрая се оказват влюбени един в друг и опитващи се да спасят жалкото положение.

Ели остава между чука и наковалнята, трябва да избере между лоялността към семейството и любовта към Майки. Двамата преминават през безброй трудности, а любовта им е невинна, сложна и достатъчно объркана. Интересни герои също са майката и бащата на Ели. Баща й не допуска и най-малката възможност синът му да влезе в затвора, дори ако се налага да заплаши дъщеря си, докато майката бива разкъсвана от няколко страни. Иска да е мъдра, справедлива, но същевременно подкрепя Ели, когато тя решава, че трябва да изтрие престореният образ на невинният брат от съзнанието си и да застане очи в очи с реалността. Тя е типичен образ на момиче, което уважава семейството си и не иска да ги злепоставя, ни най-малко да ги разочарова, именно затова крие истината толкова дълго време.

Докато в противниковата страна, Майки като единственият мъж в семейството полага всякакви усилия да поддържа депресираната си 15-годишна сестра, да ходи на работа, да води най-малката си сестра на училище и не на последно място да помага на майка си с изтрезняването. Момчето е много хитро и умно, един от малките герои, които бих искала да видя в реалният свят.

Други ревюта на книгата описват отвореният край като един от минусите на книгата. Запомнете, една хубава книга няма край. Не съм чела дебютният роман на авторката „Преди да умра“, но стигаме до един много важен извод.. Джени Даунам е обичаща драмата, психарка.

Този път ще променя традицията и ще коментирам корицата на края. Момичето трябва да представлява Ели с цигара в уста, мисля, че не е най-добрата корица, която съм виждала, но все пак е някак естествена и красива. Разположението на шрифта ми изгаря очите. Никак не са се постарали.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s