Създадена от дим и кост от Лейни Тейлър

dk1
КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „СЪЗДАДЕНА ОТ ДИМ И КОСТ“
Рейтинг: 3.5star
Това е една книга, за която можеш в интернет само положителни коментари да прочетеш, съвсем неоснователно. Като ми е станало навик ще започна с корицата: изглежда удивителна. Мистериозна и с красиви цветове. Шрифтовете не са особено привлекателни, но пък това не е кой знае какъв проблем. „Създадена от дим и кост” с автор Лейни  Тейлър е първата част от трилогията. На пазара може да намерите и втората книга „Кръв и звездна светлина”,  за която също чувам добри отзиви.

За да сме си честни-нямах големи очаквания, когато си я купувах и ми отне по незнайна причина сякаш цяла вечност да я прочета.

Книгата попада в жанра фентъзи, има сблъскване на urban с класическо фентъзи, което пресъздава невероятна магическа обстановка. Светът създаден в нея определено е сложен и интересен. В жанра на паранормалните романси за тийнейджъри книгата се отличава с малко по-изящен сетинг и трагичност. Героите са сравнително добре изградени, описанията са изключително добри, това, което вероятно силно ми направи впечатление беше, как авторката никога не ти издава достатъчно информация и не можеш да кажеш, че книгата е предсказуема.

Запознайте се с Кару: сираче, отгледано от химери (т.е. демони) в скучен магазин за зъби. Кару е една доста интересна, млада дама според мен. Рисува в скицниците си изумителни създания, които може и да  са измислени, но може и да са истински. Говори много езици и не всички от тях са човешки. Няколко въпроса, свързани с главната героиня остават напълно нерешителни за мен. Например факта, че косата й е синя, но не е боядисана. А в книгата (внимание: спойлери) става дума по едно време, че тя е пожелала такава да й е косата, именно затова  Бримстоун (също химер) я дарява с такъв цвят. Има странни татуировки, две от които са на дланите й, но не помни кога и как ги е получила. Кару води живот, различен от този на нейните връстници. Няма семейство и не знае кои са нейните родители. Освен училищните си занимания, Кару върши най-странната дейност, обикаля различни места по света, за да купува за Бримстоун зъби – на животни и на хора. Защо? И тя самата не знае, точно това остава голяма загадка за нея. Всичко „уж” вървеше добре, докато тя не срещна Акива – красивият ангел (серафим).

Акива е от онези типове, които те ядосват с постъпките си и изцепките си, след това ги обикваш, малко по-късно искаш отново да ги убиеш, заради грешките им. Изглеждаше толкова пресилено перфектен от самото начало, че просто беше ясно, че зад тази негова идеалност се криеше нещо. Както обикновено задължителна тематика на книгите с ангели и демони е война между двете раси. И ще си помислите, че тук отново двамата се влюбват и желаят дългоочакваният край на войната. Но, напротив, героите не са никакви сълзливи хлапенца или страхливи егоисти. Именно затова се привързах към характеристиката на Кару и Акива.

Историята се развива в Прага и Тейлър е успяла невероятно да опиша мястото. Толкова реални описания, че би ти се искало да си хванеш билетче и да отскочиш до Прага, да разгледаш старите улички. Ако сте фен на фентъзи романите, този определено си заслужава вниманието.

Наскоро научих и, че книгата ще бъде екранизирана. Джо Рот, познат най-вече с филма „Снежанка и ловецът“ е подписал да продуцира филма. Аз, също както авторката съм убедена, че той ще успее да пресъздаде епичната атмосфера и ще загубим ума и дума от вълнение. Ще гледаме един фантастичен филм с невероятна митология.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s