Петата вълна от Рик Янси

(Оригинално ревю, написано на: 2.8.2014)
10000000405231_b
КНИГА ПЪРВА ОТ ТРИЛОГИЯТА „ПЕТАТА ВЪЛНА“
Рейтинг:  3.5star
Тъкмо завърших книгата и реших да напиша ревю, докато емоциите ми са все още пресни. Имам само един въпрос, светещ като як, неонов надпис в главата ми: Какво.по.дяволите? Краят ме ядоса, раздразни, натъжи, разгневи, разтревожи и всеки един негативен глагол, за който се сетите.
Кой не обича едно хубаво извънземно нападение, което ще остави минимален брой оцелели и главните персонажи ще са агресивни, жадуващи за гнило отмъщение копеленца, показващи дух и желание за живот. Резюмето гласи:
След първата вълна остана само мрак.
След втората – оцеляха само щастливците.
След третата – останаха само злощастните.
А след четвъртата вече имаше едно-единствено правило: не вярвай на никого.
Съвсем накратко: злонамерени извънземни искат да унищожат човечеството методично. След четири вълни изтребление, хората са със седем милиарда по-малко. Звучи доста обещаващо и надъхващо. Една от многото причини да се захвана с прочита й. Другата причина е, че Рик Янси е прочут автор на именити заглавия, носител на не малко награди. „Петата вълна“ ме изненада не веднъж. Но не останах разочарована, а бях приятно изненадана.

Главната героиня Каси от Касиопея е на 16, загубила всичко, освен надеждата си. Очакванията ми за епични битки за спасяване на човечеството бяха разбити, когато осъзнах всъщност колко плоска и дразнеща е главната героиня на моменти. Това, с което ме спечели тя по-късно бяха сарказма и смелостта й. Можех вероятно да й простя за глупавото държание и постоянното мрънкане, ако имаше поне малка следа от бъдещо израстване, но за жалост нямаше дори намек. Разбира се, глупавото й типично лигаво, момичешко държание изниква след появявата на Заглушителя Ивън Уолкър и тя се влюбва в него. Това.. не го очаквах, тъй като тя вътрешно скимтеше за футболната звезда от училище – Бен Периш.

Ако сте си помислили за любовен триъгълник, нека спомена, че имате пълното право да си мислите така, тъй като другата ни главна персона Господин Периш също е сред малкото оцелели и дори попада в концентрацонният лагер, където стриктно обучават и подготвят децата за Петата Вълна. Защото те са бъдещето.

Малкият брат на Каси- Сам също бива отведен от непрестанно усмихващи се войници в този лагер и не след дълго се сприятелява с Бен, на когото му заръчват да се грижи за детето. Каси е решена да спаси брат си и с помощта на Ивън, успяват да се доберат до военният лагер и дългоочакваният екшън започва именно тогава!

Не мога да го крия, мелодраматичните отношения на Ивън и Каси ме убиваха. Прескачах лигавите сценки, за да стигна до бойните произшествия на Бенджамин Периш „Зомбито“. Ох, това момче така ме подлудява и нервира едновременно.

Без никакво съмнение, сюжетът е впечатляващ и предимно увлекателен. Често описанията са леко неточни и читателят остава с безотговорни въпроси. История, пълна с приключения, чиято продължение чакам с огромно нетърпение, имайки предвид, че аз мразя да чакам.

Advertisements

One thought on “Петата вълна от Рик Янси

  1. Аз също не харесах края толкова, колкото очаквах. Какво не ти допадна на теб и според теб как би трябвало да завърши книгата?

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s