Крадецът на книги от Маркъс Зюсак

6330.maxРейтинг: 4.5star

Ако си затворя очите за основните грешки в немските думи, бих могла сърдечно да кажа, че книгата е гениална. Сърцераздирателна, но тъжна и истинска история. Изключителен стил на писане. Сложни образи на героите.Безумен край. Книгата е любов за ценителите на стойностната литература.

Зюсак ни показва кое е красивото в грозното, колко безполезна е войната и доказва човечността на хората и в най-тежките времена. Със сигурност авторът е много способен. Не харесвам книгата заради самата тема. Това, което ме срази всъщност са думите на автора, начина, по който се борави с тях, смисъла, символиката, които те оставят в силно изумление. Пренасят те в друг свят.

Разбира се, до тук сюжетът е напълно нормален, докато не се появява прекрасният Руди – момчето, с косата с цвят на лимон, копнеещо да целуне Лизел. Момчето, със сериозно провокативното държание и големият инат, верният й другар в белите и кражбите.

Нещата се променят драстично, когато на прага се явява Макс Вандербург – слабият евреин, който допринася със себе си огъня и безкрайните проблеми.

Докато четях ми се прииска, Смъртта да ми е приятелка и да си говорим за Лизел или Руди, за когото толкова плаках. Кой знае, може би Смъртта също щеше да поплаче с мен. Тя също има сърце. Мислех си, че няма смисъл да правя ревю на тази книга, тъй като каквото и да напишех, нямаше да разберете за какво става дума, нямаше как да опиша цялата красота в тази книга, нямаше никакъв смисъл. Смъртта грабва сърцето ви и си играе с него, така както си поиска.

Българската корица на книгата  ми е любима. Невероятни тъжни цветове и прекрасно оформление.
Искрено завиждам на тези, които те първа ще я прочетат.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s