Без Хоуп от Колийн Хувър

aab763a4bdurn-jpg-206-301-cc-dri-s5zkfnq0jea1msfzntxРейтинг: 3star

Като за начало в заглавието няма никаква грешка. Преводачът знае какво означава Hopeless, бъдете сигурни. Заглавието си е съвсем на място, а оригиналното е комбинация от две имена Hope & Less, които заемат важно място в историята, Думата „безнадежден“ също е татуировка върху гърдите на главният герой. Трябваше първо да го изясним.

Книгата е написана семпло и лесна за разбиране, от името на 17-годишно момиче- Скай, чийто живот се е променил радиакално, а тя заема позиция на неутрална, нямайки никаква представа за това. Успешно, макар и доста трудно е блокирала почти всичките си чувства, усещания и спомени от миналото. Поне докато не се появява Дийн Холдър.  Много хора критикуват книги, разказани от 1л. ед. число, поради твърдението, че историята тогава е едностранна и не можем да вникнем в емоционалния свят на никой, освен на разказвача, но тук такова нещо е несъществуващо. Можеш да почувстваш идеално самите усещания не само на главната героиня, макар и тя да е разказвача.
Анотацията гласи: Понякога да откриеш истината може да е по-безнадеждно, отколкото да продължиш да вярваш в лъжи… Това осъзнава 17-годишната Скай, след като среща Дийн Холдър. Човек с репутация, която съперничи на нейната и рядката способност да провокира в нея чувства, които не е имала преди. Срещата с него събужда спомени, които младата жена предпочита да останат дълбоко погребани в миналото. Скай се опитва да държи Дийн на разстояние, знаейки, че той ще й донесе само неприятности. А той настоява да научи всичко за нея. След като накрая пада в плен на непоколебимото му преследване, Скай разбира, че Холдър не е този, за когото се представя. Когато тайните, които е пазил са разкрити, животът на Скай ще се промени завинаги.

Резюмето според мен е изключително безсмислено написано, тъй като нейният живот е променен, много преди тя да разбере. Началото е в стил типична-тийн-книга, но постепенно тя излиза от рамките на лигавщината. Главните персонажи са вдъхновяващи и симпатични (Особено Дийн Холдър) образи. Саркастични и хитри. Скай е доста силна персона, въпреки всичко, което е преживяла.  Страшно много чувства и силни думи има в този роман. Описани са подробно първите стъпки в любовта, израстването, промяната и помъдряването при взимането на трудни решения. Холдър е невероятен. Всичко в него е атрактивно (не знам как такова нещо може да се каже за един fictional character), от трапчинките до дългото  му преосмисляне на думите, докато ги изговаря.

Много увлекателен и спиращ дъха роман. Кара те да искаш още и още. Може да не е най-добрият, но определено е различен от повечето любовни романи.

Гадното е, че не мога да споделя нищо друго, тъй като ревютото ми би станало един голям спойлер. Затова я прочетете, за да разберете какво имам предвид. Ще кажа, че е горещо препоръчителна, също както и брилянтното й продължение „Да изгубиш Хоуп“, разказана от името на Холдър. От Колийн Хувър кипи истински талант. Целта й никак не е да обърка съзнанието на читателя, по-скоро ни показва части от миналтото, подготвя ни за настоящето. Справила се е отлично, всичко сякаш си е на място в книгата. Интереса и напрежението е подгрявано постепенно, така че нито е в повече, нито в по-малко.

Корицата не ми харесва. Единственият й плюс е това, че са използвали оригиналният вариант на снимка и оформление.

Кратък откъс от книгата:
“ Оставям бележката на масата и го поглеждам, а той се е ухилил до уши.
Трапчинките му са очарователни. Навеждам се и този път действително близвам
едната.
– Какво правиш? – засмива се.
Отхапвам от бургера и свивам рамене.
– Мечтая да го направя още откакто те видях в онзи магазин.
Усмивката му мигом става с една идея по-самодоволна и той се обляга назад.
– Искала си да ми оближеш лицето още когато си ме видяла за първи път? Така
ли обикновено правиш, когато някой ти хареса?
Поклащам глава.
– Не лицето, а само трапчинката. И не. Ти си единственият, когото ми се е
приисквало да оближа.
Продължава да се усмихва.
– Чудесно. Защото ти пък си единственото момиче, което ми се е приисквало да
обичам.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s